Architecture

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

 

Photo by Patrick Acheson

Company Head Office

Milano - 2009

Executive project for Il Prisma - Milano

The project involves the renovation and partial reconstruction of the head office of a pharmaceutical company.

The original buildings dating back to the '70s have been fully restored and  coated with a new "skin" with a shielding effect materials such as perforated  metal sheets and reticular glass structures.

In contrast to the formal solidity of the façades facing the street, characterized by materials like terracotta and stretched sheet, is the bright transparency of the internal fronts overlooking the large courtyard, almost entirely glazed.

An aerial walkway, also made of glass connects the buildings by facilitating the routes and connections between the various company departments.

In the inner courtyard natural elements (water blades, islands of vegetation, garden rooms)add further quality to the space not only improving its functionality but also offering nice views from the inner workplace.

Landscape installation

Sardegna - 2012

 

The installation was designed and built during a Workshop concerning the riqualification of the former Montevecchio’s mine, within the Geomineral, Historic and Environmental Park of Sardinia.

This landscape,with its natural, historical and cultural heritage, is unique and fascinating but it also needs a strong recovery.
The installation has been built in ten days of intense labour by a group of 12 architects coming from all over the world, under the guide of Ferdinand Ludwig.
The structure, made with materials collected on the site it’s a concrete experiment of “living architecture”.

Based on the concept of the “gallery” and the “mine shaft”, the structure is made with wooden and cast iron elements, which provide a temporary framework for the vegetation formed by some rows of laurel’s trees.
As the plants will grow, the framework will decay; at the end of this process the vegetation will substitute the structure, taking its form and generating a new/old “living architecture”.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

 

​Photo by Barbara Patrizio

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

Single Family House

Padova - 2010 - 2013

with Nadia Freducci

 

This project involved the construction of a single-family residential building in the outskirts of Padova.

The building plan is compact and basically set up in a rectangular pattern.

On the ground floor there is a garage, some work rooms, the lounge and the kitchen, upstairs there are three bedrooms, two bathrooms and a study.

According to our client’s wishes particular attention was paid to the kitchen, which has an extension outside onto the patio bordered by a visible metal structure.

The simple, clean architecture of this small house is a sort of contemporary interpretation of the International Style.

This is a geometric object made up of simple volumes, highlighted by a few materials (iron, plaster, wood) that alternate with each other and create a kind of play on the surfaces of the facades of the building.

 

 

 

 

 

 

 

 

​Photo by Arianna Palano

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

 

​Photo by Arianna Palano

 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

Civic Centre

Piacenza - 2012

Competition

 

This competition, launched by the Municipality of a small town near Piacenza, involved the renovation (without any demolition) of the old school of the village, in order to realize a Civic Centre for the community.

The existing building consists of three blocks built in different periods, so the first aim of the project was to integrate the various structures into a single building with a strong architectonic theme.

With the exception of the older building, which had to be kept in its original form, the other buildings were covered with a perforated metal “skin”, that adapts the spaces and hides some existing but incongruous elements (such as the mechanical system on the roofs, for example).

The end result is contemporary but also related to the environmental context: the metal skin decor is in fact inspired by some elements of the surrounding traditional countryside’s architecture.

Building renovation

Milano - 2005

for Massimo Ansbacher Architect - Milano

The project involves the renovation of a XVIIth century building in the historical center of Milan.
The building facades and the courtyard have been fully restored with the complete conservation of the original architectonic elements.
Some new apartments were built in the attic floor, which was heavily altered in the '70.
The renovation also included the construction of a new roof, with a wooden structure inspired by the traditional "capriata" roof.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

 

​Photo by Barbara Patrizio

Armani Hotel

Milano - 2006

Feasibility Studio for Studio 3 Associated Architects - Milano

This project includes the complete renovation of a building dating back to the 30s in the center of Milan.

The top three floors of the building will be demolished and replaced with a large glass volume.
A hotel, shops, restaurants and a spa will be located inside the complex.

 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom

Small Farmouse

Piedmont - 2014

 

The project involves the renovation of a small farmhouse located in the gorgeous countryside near Piedmont’s Langhe.

The existing building was originally a tool-shed for agricultural activity and is characterised by very simple architecture with some distinctive elements such as the tuff walls and the vaulted ceilings.

The renovation has completely maintained these elements making the most of the site’s country ambience without any concession to the traditional appearance.

Great attention has been paid to maintaining a certain spatial fluidity, for instance by creating a visual connection between the two floors of the building through the open space of the stairway.

The chromatic palette in the interior is based on grey and a particular “chalky” turquoise which makes the most of the many existing wooden elements such as door frames and window frames and shutters.

The furniture is mostly recycled and consists of an eclectic mix of different pieces of various styles and periods, which gives the house a romantic, peaceful atmosphere.

 

 

​Photo by Laura Larmo

Attic

Milano - 2013 - 2015 

 

This flat is an attic in a recently built building; if low ceilings may be considered a drawback, two terraces give plenty of light to the interiors. The project aims to optimize the functionality of all areas by means of a more balanced planimetric distribution and by exploiting the existing natural light.

The living area, i.e. a wide living room and an open-plan kitchen, has been clearly separated from the bedrooms in order to give more functional meaning to the whole and a more precise definiteness to domestic pathways.

The peculiar quality of the available light is emphasized by means of a careful selection of materials, finishings and colours: the floorings in natural oak, light and neutral in colours, are matched to a colour scheme based on dove-colour shades and a limited set of greys, in order to identify different functional areas, thus giving them a specific personality.